Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست رونمایی از کتاب «نظریه اسلامی رشد انسان»، نوشته جمیله علم‌الهدی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، امروز ۳۱ تیرماه، با حضور نگارنده، سیدحسن صدوق، رئیس دانشگاه شهید بهشتی، سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از صاحب‌نظران حوزه تعلیم و تربیت در سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سیدحسن صدوق، رئیس دانشگاه شهید بهشتی، در آغاز این مراسم ضمن خیرمقدم گفت: بخش‌هایی از کتاب را مطالعه کرده‌ام، کتاب بر این بحث که فلسفه‌هایی درباره ماهیت وجودی انسان وجود دارد و می‌تواند به سیر حرکت، تغییرات و تحولات در رشد انسان منجر شود، عنایت کرده است و می‌خواهد به این سوال مهم پاسخ دهد که رشد انسان چگونه محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه کتاب الهام‌گرفته از مکتب صدرایی است، ادامه داد: نگارنده در این کتاب، پدیده‌های مجرد و مادی، همچنین نظرات فلاسفه و احادیث و نیز نگاه عرفا و فیلسوفان به انسان را مورد توجه قرار داده است. عاملیت علت و معلول بودن انسان، در کنار توجه به محیط انسانی و طبیعی و اینکه برای هر رفتار انسانی یک عامل مادی هم وجود دارد و نیز این مسئله که انسان همواره در حال شدن است و در عین حال از فیوضات انسانی بهره می‌گیرد، در کتاب مورد توجه قرار گرفته است.

به گفته رئیس دانشگاه شهید بهشتی، فهم روشن از مباحث این کتاب نیاز به دانش وسیع فلسفی و نگاه دینی و به خصوص نیاز به قرآن‌شناسی و نگاه قدسی عرفا دارد. این کتاب تلاش دارد به زبان ساده و روان مباحث را مطرح کند.

سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، نیز طی سخنانی در این مراسم گفت: موضوع تعلیم و‌ تربیت موضوعی است که رسالت انبیا(ع) که برای ابلاغ پیام خدا مبعوث شدند، پشت آن است. همچنین اگر به بیانیه گام دوم انقلاب توجه کنیم، خواهیم دید هدف‌گذاری آن، توجه به حوزه تعلیم و تربیت است. خودسازی، جامعه‌پردازی و ایجاد تمدن نوین اسلامی، سه هدف کیفی بیانیه گام دوم انقلاب است که در مقدمه آن هم بیان شده، در آغاز انقلاب اسلامی هم این اهداف مدنظر بود و به‌تبع انقلاب اسلامی، باید نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن نوین اسلامی شکل می‌گرفت. نظام اسلامی محقق شده است و باید به دنبال ایجاد سه مورد بعدی باشیم.

به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ مهمترین شاکله خودسازی و تمدن‌سازی، تعلیم و تربیت است. این کتاب، کتابی بین رشته‌ای است و رویکرد فلسفی با نگاه صدرایی دارد. در موضوع نفس انسان به حرکت و مسئله صیرورتی که در انسان است، توجه کرده و به خود انسان و حتی پیوند آن با طبیعت و هستی پرداخته است.

وی افزود: نگاه ساخت‌گرایانه ما حکایت از این دارد که موضوع تکوین، موضوعی به هم پیوسته است و درک آن بسیار اهمیت دارد و تصرفات ما در این نظام، مشکلاتی را به وجود آورده است. این کتاب، بنیان نظری قوی در حوزه تعلیم و تربیت است.
تعلیم و تربیت تحت تأثیر غرب و کاریکاتوری است
عاملی با بیان اینکه بحث تعلیم و تربیت مانند دیگر علوم تحت تأثیرغرب بوده است، گفت: اینکه از تجربه دنیا استفاده نکنیم، فرض غلطی است، اما اینکه منابع اصلی خود را مورد توجه قرار ندهیم و به سمت تعلیم و تربیتی برویم که بنیان سکولار داشته است، خطری است که تعلیم و تربیت را مورد هجمه قرار می‌دهد. جدا شدن مطالعات انسانی از دین که در حوزه تعلیم و و تربیت در کشور رخ داده است، باعث شده تربیت موضوعی کاریکاتوری شود، نتایج حاصله و خسارات اجتماعی، محصول این نگاه کاریکاتوری است که اکنون مشاهده می‌کنیم. این در حالی است که جامعه‌ای مانند آمریکا، طی سال‌های اخیر، ۴۱۰ میلیارد دلار از منابع خود را برای خسارت‌های اجتماعی هزینه کرده است، یکی از دلایل آن هم مدل‌های تعلیم و تربیت حاکم در این جامعه است. یکی دیگر از دلایل وقوع این خسارت‌ها، طرح مسئله برابری جنسیتی است که این مسئله با تکوین هم ناسازگار است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: بنیان علوم جدید به سمت روش‌های تجربی رفته و این روش‌ها مبتنی بر آزمون و خطاست و ابطال‌پذیری در آن وجود دارد. نقد بزرگ بر این ویژگی ابطال‌پذیری این است که به نتیجه و قضیه قطعی نمی‌رسیم. اتقان در علم در این حالت وجود ندارد؛ بنابراین به سمت شبیه‌سازی هستی رفته‌اند و معتقدند قانون طبیعت انسان به گونه‌ای است که اگر کشف شود، قابل شناخت است.

وی افزود: این نوع نگاه و در واقع شبیه‌سازی هستی هم در نقطه‌هایی با معضل بزرگی مواجه می‌شود و نهایتاً می‌بیند که ناگزیر است به سمت خدا حرکت کند. در غرب توجه به دین، به عنوان یکی از راهکار‌های امروز مورد توجه است. دین در هیچ یک از نهاد‌های اجتماعی غرب نقشی ندارد و متأسفانه این قضیه وارد دانشگاه‌های ما هم شده است، در حالی که دین، خودِ علم است.

عاملی با بیان اینکه حکمت خدا همه جوانب را در نظر می‌گیرد، گفت: باید از مسیر حکمت به تعلیم و تربیت اجتماعی راه پیدا کنیم. در این حالت، خانواده، روابط اجتماعی و ارتباطات فردی و روابط بین قومی و گروهی، موضوعیت اساسی پیدا می‌کند. پدیده‌ای که متأسفانه امروز با آن مواجهیم، مزاحمت‌های اجتماعی است، قانون باید در این زمینه پاسخگو باشد. در برخی کشور‌ها سه تا شش سال جریمه زندان برای مزاحمت‌ها خانم‌ها که بنیان اصلی خانواده هستند، وجود دارد. مزاحمت‌هایی هم در نظام اداری ما وجود دارد، که این مسئله نیازمند تعلیم و تربیت اجتماعی است. مزاحمت‌های شهری اعم از بوق زدن، ریختن زباله و ... از دیگر مزاحمت‌های اجتماعی است که حاصل عدم تعلیم و تربیت اجتماعی است.
تعلیم و تربیت، حرکت انسان به صورت خودانگیخته در جهت رشد است
وی همچنین درباره کتابی که امروز رونمایی شد، بیان کرد: کتاب نظریه اسلامی رشد انسان، اثر فاخری است و جای بسط موضوع را دارد و ادامه این مسیر موجب تعلیم و تربیت اجتماعی در جامعه می‌شود و حتی این کتاب می‌تواند منبع مورد استفاده در سیاستگذاری‌ها قرار گیرد، اگرچه با مقررات نمی‌توان جامعه را اداره کرد و باید به عوامل محلی در حوزه تعلیم و تربیت و اثرات آن‌ها توجه شود. تشخیص تعلیم و تربیت به معنای تشخیص خوب از بد است. باید در جهتی حرکت کنیم که انسان، خودانگیخته به سمت تعلیم و تربیت حرکت کند.

این خبر تکمیل می‌شود.

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا دانشگاه دانشگاه شهید بهشتی تعلیم و تربیت علم الهدی نظریه اسلامی رشد انسان رونمایی عاملی شورای عالی انقلاب فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۹۷۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس جمهور: آموزش و پرورش نه مسئله با اولویت، بلکه مسئله اول کشور است

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی صبح امروز دوشنبه در آستانه روز معلم، در دیدار جمع زیادی از فرهنگیان و در آیین تجلیل از معلمان نمونه کشوری، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع فرهنگیان، معلمان و آینده‌سازان کشور، صمیمانه از تلاش همه مربیان و معلمان قدردانی کرد و روز معلم را به همه معلمان و دست‌اندرکاران آموزش و پرورش تبریک گفت.

رئیس جمهور نهاد تعلیم و تربیت را موضوعی بسیار با اهمیت توصیف کرد که باید همواره مورد توجه دولتمردان، معلمان، مربیان و خانواده‌های گرامی باشد و گفت: موضوع تعلیم و تربیت اساس ساختن کشور، صیانت از جامعه، رشد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، آسیب‌شناسی و آسیب‌زدایی از جامعه و اساس برای ارتقای نسل‌ها است.

رئیسی با بیان اینکه تعلیم و تربیت ناظر به رفع همه آسیب‌هایی است که امروز جامعه را رنج می‌دهد، افزود: آموزش و پرورش ناظر بر رفع دغدغه‌هایی است که امروز دغدغه‌مندان، آسیب‌شناسان، جامعه‌شناسان و خانواده‌ها دارند، لذا مسئله آموزش و پرورش نه مسئله‌ای با اولویت، بلکه مسئله اول کشور است و هدف انقلاب اسلامی به عنوان یک انقلاب فرهنگی برای ارتقا و اعتلای فرهنگ، ساخت انسان‌ها، ساخت جامعه قرآنی و نمونه با کمک و محوریت آموزش و پرورش، معلم و مدرسه ممکن است.

رئیس جمهور در ادامه ضمن ارج نهادن به همه تلاش‌های صورت گرفته از سوی وزرا، معاونین، مدیران کل، مربیان و معلمان از بدو پیروزی انقلاب اسلامی در جهت ارتقای نهاد مدرسه، افزود: امروز ضرورت بازنگری نسبت به اقدامات صورت گرفته با هدف کم کردن فاصله وضع موجود با وضع مطلوب امری ضروری است و در این زمینه سند تحول آموزش و پرورش می‌تواند در راستای اقدامات هماهنگ و منسجم میان مدرسه، خانواده و متولیان اجرای این سند، بسیار مؤثر باشد.

رئیسی با تأکید بر اهمیت تقویت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری نهاد مدرسه برای اجرای این سند، افزود: همه ما باید ضرورت نیاز به تحول را درک کنیم و بر هر اقدامی که ما را به این فرآیند نزدیک‌تر می‌سازد، تأکید و توجه ویژه داشته باشیم.

رئیس جمهور با اشاره به اهمیت موضوع اجرای عدالت و اقامه قسط در جامعه، تصریح کرد: انسان عدالت‌طلب، متعهد، مسئولیت‌پذیر، حق‌خواه و دغدغه‌مند در نهاد مدرسه تربیت می‌شود و اساساً مدرسه حلّال بسیاری از مسایل و مشکلات جامعه ما است.

رئیسی همچنین با تأکید بر اهمیت جایگاه معلمان در انسان‌سازی، جامعه‌سازی، ارتقای اخلاق و مبانی علمی و اندیشه‌ای در جامعه، افزود: اینکه امام خمینی (ره) فرمود «معلمی شغل انبیاست» سخنی قرآنی و دینی است، چرا که اولین معلم بشریت ذات اقدس الهی و پس از آن انبیاء و اولیای الهی بوده‌اند.

رئیس جمهور در ادامه رواج قانون‌مداری، انضباط اجتماعی و اقتصادی، فرهنگ فقرزدایی، تبعیض‌ستیزی و صدق و راستی را در گرو تعلیم و تربیت در مدارس، دانست و گفت: اگر این مفاهیم به عنوان یک ارزش به دانش‌آموزان آموخته شود و احساس، اخلاق و عمل افراد در چارچوب مبانی تربیتی باشد، بسیاری از مشکلات و آسیب‌های اجتماعی از جامعه زوده خواهد شد.

خبر تکمیل می‌شود ...

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فرافکنی دانشگاه‌ها درباره نقش خود در تعلیم و تربیت اجتماعی/ اثرگذاری اساتید و تشکل‌ها محدود است
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • تعلیم و تربیت زیر ساخت اصلی سعادت و پیشرفت کشور است
  • رئیسی: تعلیم‌وتربیت اساسی برای ارتقا یک نسل است (فیلم)
  • رئیس جمهور: آموزش و پرورش نه مسئله با اولویت، بلکه مسئله اول کشور است
  • آموزش و پرورش برای ما «مساله اول کشور» است
  • تقویت مدارس دولتی با اولویت مدارس دولتی مناطق حاشیه‌ای
  • معلمی سنگین‌ترین مسوولیت عالم است
  • ساخت مدارس شبانه روزی در دستور کار
  • کیفیت بخشی مدارس مهم‌تر از توسعه کمی آن‌ است